Laat je inspireren

Blijf op de hoogte

Asbestattest verplicht vanaf 23/11/2022

Asbestattest vanaf 23 november verplicht voor woningverkoop: hoeveel kost het? En hoelang moet je erop wachten? Wie een woning of een ander gebouw verkoopt dat voor 2001 is gebouwd, moet vanaf 23 november verplicht een asbestattest laten opstellen. "Zonder dat attest kan er van een verkoop geen sprake zijn", zegt Barn Hamelink, bestuurder bij Asbestplatform. Hoeveel kost zo'n attest nu precies? En wat houdt het bijhorende onderzoek concreet in?

EPB of EPC

Een EPB-berekening is verplicht bij nieuwbouwprojecten of verbouwingswerken. Hierbij worden de materialen waaruit het gebouw is opgetrokken (bouwstenen, isolatie, ramen, etc.) en de installaties (verwarming, ventilatie, warm water, etc.) in detail ingegeven. Dit geeft een gedetailleerd beeld van het energieverbruik van de woning. Een EPC-berekening moet opgesteld worden bij de verkoop of verhuur van een woning. Hierbij worden gegevens verzameld tijdens een bezoek van een energieverslaggever aan de woning en ingegeven in een softwarepakket. Dit resulteert in een geschat energieverbruik van de woning. Een EPC-berekening geeft dus een minder gedetailleerd beeld van het energieverbruik.

Je moet je handen wassen, maar wanneer en hoelang?

Je moet je handen wassen, maar wanneer en hoelang?

Registratierechten eigen woning naar 3%

Vlaanderen verlaagt registratierechten voor eigen woning naar 3% Als u in Vlaanderen een huis of appartement koopt om er zelf in te gaan wonen, betaalt u vanaf 1 januari 2022 voor deze aankoop slechts 3% registratierechten. Als u daarnaast ook een oude woning koopt en deze ingrijpend energiezuiniger maakt, betaalt u zelfs slechts 1% registratierechten. Dit kan voor u als kandidaat-koper een aanzienlijke besparing betekenen op de kosten van de aankoop. Daarentegen stijgen de registratierechten voor de aankoop van een tweede of derde woning van 10 naar 12%. Dit betekent dat de kosten van de aankoop van deze woningen iets hoger zullen zijn dan voorheen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze wijzigingen bij het bepalen van uw budget en het maken van aankoopbeslissingen. Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een deskundige, om te weten wat de exacte gevolgen zijn voor uw situatie.

Gratis schatting?

Laat uw woning gratis en nauwkeurig schatten.

De juiste prijs is essentieel voor een zorgloze verkoop. 

Dankzij onze uitgebreide & persoonlijke marktanalyse weet u precies tegen welke prijs u uw grond of woning het best, en dus het snelst verkoopt. 

Kantoor Jabbeke

Dorpsstraat 42A
8490 Jabbeke

Kantoor Assebroek

Lorreinendreef 82,
8310 Assebroek

ERKEND VASTGOEDMAKELAAR
BEMIDDELAAR BIV: 507543

BTW: BE0792169405

Derdenrek.: crelan BE77103081293142

BA Verzekering en borgstelling: AXA Belgium NV (Polisnummer: 730.390.160)

 

België Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) Luxemburgstraat 16 B, 1000 Bruxelles
RPR Gent – afdeling Brugge.
Koninklijk besluit van 27 september 2006
BIV plichtenleer: www.biv.be

 

Onderworpen aan deontologische code van het BIV

Sectorprotocol voor plaatsbezoeken in de vastgoedsector